Drømmer du om en skiferie til St. Anton? Så skal du læse videre! Vores guide i St. Anton 2016/17, Benedikte, vil her fortælle om hvorfor du skal tage til St. Anton på skiferie, og give dig gode råd og fif.
Hvis I prioriterer fedt skiløb, fantastisk off-piste og bragende afterski, så er St. Anton det rigtige sted at vælge.
St. Anton er et fantastisk skiområde – og det er ikke uden grund! Hvis jeg dog skal anbefale tre pister, så vil mine valg gå på piste nummer 100, 16 og 27.
Piste nummer 100 er blå, og som den eneste piste i St. Anton bred og lang. Det er derfor en rigtig god begynder- og opvarmningspiste. Dog bliver piste nummer 100 desværre ofte opkørt hen af eftermiddagen, da det er den eneste vej ned til Flexenbahn-liften, som fører til Zürs og Lech. Men er du i St. Anton, så skal du tage en tur på denne piste!
Er du til off-piste skiløb, skal du tage på Rendl og tage lifterne Riffel I og Riffel II op. Her finder du en helt fantastisk skirute, nummer 16, som ender ud i en blå piste – og faktisk kan du stå på på ski helt ned til bunden af Rendlelbahn, hvilket gør, at du får en lang tur ned af bjerget.
Den sidste piste, som I bare må prøve i St. Anton er piste nummer 27. Pisten ligger neden for Gampen, er en hyggelig blå skovpiste, hvor du passerer og finder dyr, der er placeret langs pisten.
St. Anton har et forholdsvis udfordrende terræn, hvilket betyder at det kan være en smule udfordrende for nybegyndere og børn at stå på ski i området. Men der er dog nogle pister, som I kan give jer i kast med.
I bunden af Nasserein er der nogle blå pister som ikke er så stejle og dermed mere børnevenlige. Ligeledes er der en på toppen af Gampen, hvor der også er et stort cafeteria, hvor hele familien kan mødes til frokost. Piste nummer 27 er, som tidligere nævnt, også en blå skovpiste, hvor der er opsat dyr langs pisten, som børnene kan finde og tælle. Ved at dyrene er placeret langs pisten, fornemmer I den hyggelige stemning, mens I bevæger sig ned af pisten.
Hvis du rejser med børn, kan du også overveje at rejse til en destination med Snowy Club, som gør det let at have børnene med på skiferie.
Den bedste skijuvel i St. Anton er nord-siden af Rendl, hvor solen først kommer senere på dagen, og derfor holder sneen bedre. I tager Riffel I og Riffel II helt op på toppen af bjerget. Det er en helt igennem fantastisk tur der SKAL prøves, når I er i St. Anton. Hvis det lige har sneet, og der ligger et lag pudder, er det den skønneste tur ned – dog skal I være opmærksomme på, at denne piste er for øvede skiløbere.
Rendl er lidt i sig selv en skijuvel, da der oftest ikke er særlig mange mennesker, fordi området ikke hænger sammen med de andre områder på pistekortet. Dette gør, at der er et markant bedre skiløb her – især hen af eftermiddagen. Når solen står højt på himlen, kan I sidde i liggestole på Rendl Beach (lige på toppen af Rendlbahn), drikke en kop kakao og nyde udsigten over bjergene. Fra Rendl Beach er der også udsigt lige ud til St. Anton Park, som er en snowboard- og skipark, med tre sværhedsgrader af hop og railes. Rendl Beach er derfor et MUST når det er godt vejr!
Rendl byder også på mere sjov og ballade, da der også er Stanton Race-piste, hvor der ved foden er opstillet en fartmåler der viser, hvor stærkt du har kørt ned af pisten. Her kan du altså konkurrere mod dig selv og andre.
St. Anton er verdenskendt for sit fantastiske afterski – blandt andet på Mooserwirt. Her går tjenerne rundt med store bakker på skulderen, fyldt med safter til ganen. DJ Gernhard spiller op klokken 15.30 med lyden af The Final Countdown i højtalerne. Samtidig bliver der spillet alle de gode, gamle østrigske afterski sange, hvor der er rig mulighed for at svinge træbenet til blandt andet Cowboy und indianer.
Når klokken slår 16.00 er der propfyldt med ski langs pisten, og kan I høre musikken dunke, så snart I nærmer jer. Når Mooserwirt lukker for dagens afterski klokken 20.00 er der altså et større puslespil i gang, når folk skal til at finde sine ski. Når først skiene er fundet bevæger en kæmpe mængde af mennesker sig ned af pisten, som myrer der forlader sin myretue. Engang imellem kan det ske, at folk glemmer at spænde skistøvlerne, og vi har da også hørt flere eksempler på gæster, der både har mistet ski og støvler i et forsøg på at komme ned af pisten. Så et godt lille fif er at spænde støvlerne inden I bevæger sig ud på pisten igen!
Om det er søndag eller mandag, er der stadig gang i festen på Mooserwirt, og det er klart et besøg værd, hvis du blot kan lide en smule fest.
St. Anton er uden for højsæsonen et typisk samlepunkt for herregrupper, der er klar til at give den gas på afterski og nyde et par dage sammen i den skønne bjergluft. Vi har set diverse eksempler på matchende trøjer, der indikerer, at herrerne er en gruppe, og at de er her for at give sparke gang i festen. Der bliver købt øl og jægerbombs i massevis, som om det var et ’tag selv bord’, og der bliver ikke sparet på noget som helst! De danser, synger og skåler i takt til musikken (eller et forsøg herpå), og hæmningerne ligger derhjemme i skuffen. Grundet de mange mænd her i St. Anton har vi altså døbt det MANTON.
Hvis du vil prøve andet afterski end Mooserwirt, så kan jeg også varmt anbefale Krazy Kangaroo Bar og Taps. Men uanset om du er til ægte Østrigsk afterski med “Anton aus Tirol” eller moderne diskotek stemning, så kan St. Anton det hele!
Som i mange andre byer har St. Anton også et fint udvalg af caféer og resturanter. Mine tre favoritter er dog Bodega, Hazienda og Krazy Kangaroo.
Når jeg ikke står på ski, så kan du finde mig én af de tre steder – det er mine absolut yndlingssteder i St. Anton (ud over pisterne, naturligvis).
Desuden findes der mange andre lækre restauranter som har gode vine på menuen, blandt andet Sport Hotel Steakhouse, som har deres egen vinkælder. Anthony’s og Hazienda har også gode spanske vine, hvortil der bliver serveret lækkert mad. Dét er også et besøg værd, hvis I værdsætter god vin og mad.
Der kan være rigtig mange mennesker på pisterne i St. Anton – især i Galzig-området. Tag derfor en tur til Lech eller Zürs, hvor der er lækre brede pister, og ikke nær så mange mennesker. Liftkortet gælder nemlig til hele området på pistekortet!
I kan tage en skibus fra Stuben, for enden af piste nummer 100, eller anvende den nye lift Flexenbahn, der forbinder Stuben med Zürs, som åbnede i år 2016/17. Med den nye Flexenbahn er stort set hele skiområdet (pånær Rendl) forbundet, hvilket har gjort det meget lettere for alle, at komme fra St. Anton over Stuben til Zürs, Lech og endda helt ud til Warth. Samtidig får I mere skiløb i benene, da I ikke behøver at tage bussen fra St. Anton, hvilket vi jo godt kan lide! Dog er det stadig en mulighed at tage bussen fra St. Anton direkte til Lech, hvis I vil undgå køen, som ofte kan opstå nede ved Flexenbahn.
Lidt seriøsitet her til sidst, men det er god viden at have, hvis uheldet skulle være ude. I St. Anton er der mange stejle nedfarter, og hvis I kommer til skade og skal på hospitalet, er det tit svært for bananen at komme frem. Det betyder derfor at du i 9 ud af 10 gange vil blive hentet med helikopter, og det kan dig koste rigtig dyrt, hvis du ikke har en forsikring med den rette dækning. På liftkortkontoret kan du tilkøbe en lille forsikring, som koster 15 euro for 7 dage, og så er du dækket ind, hvis uheldet skulle være ude. Denne forsikring dækker ikke opholdet på hospitalet med mere, men kun helikopterturen.