For to år siden tog Casper Shultz sin første sæson som kok hos Danski – og det har han ikke fortrudt. I Alperne har han både haft mulighed for at udvikle sig som kok og skiløber.
Som kok for Danski har man masser af frihed under ansvar. Casper har, sammen med hans kollega, selv drevet et helt køkken på Danski Klubhotel Refuge i Alpe d’Huez i sæsonen 2016/17.
Det har været rigtig fedt at være kok i Alperne for Danski. Jeg har både udviklet mig som kok og skiløber, og jeg har været rigtig glad for det. En sæson i Alperne er helt unikt, og det skal opleves, siger Casper.
Modsat hotellerne hjemme i Danmark, så drives hotellerne i Alperne med ufaglært personale. De eneste faglærte på hotellet i Alpe d’Huez var Casper, hans kokke-kollega og Hotelchefen Christian. Derfor var der i starten meget af se til for Casper.
I starten brugte vi to kokke en del tid på at oplære hotelpersonalet til at køre service. Vi kokke laver den lækre mad i køkkenet, men den skal også serveres ordentligt for vores gæster. Derfor bruger vi meget tid på at køre personalet ind i service, og det er de virkelig blevet dygtige til, siger Casper.
Fordi Casper har været afsted før, så vidste han godt, hvad han gik ind til. Dog bliver der klart mere tid til ski senere på sæsonen, hvor Casper ofte har tid til at stå på ski hver morgen.
Vi kokke møder ind klokken 14.00, så vi er ofte tidligt ude på ski og brænde lidt krudt af, inden vi skal arbejde. Men når man er i Alperne en hel sæson, så er 3-4 timers ski om dagen altså helt fint, smiler Casper.
I alt arbejder Casper cirka syv timer om dagen. Når man starter som kok får man en menu, man kan gå ud fra – men som kok har man mulighed for at tilpasse menuen efter egne ønsker. Desuden har man også ansvar for at bestille varer og sikre, at der er mad nok til gæsterne.
Caspers har hele sæsonen boet i en lejlighed sammen med alt andet Danski-personale. Fordi de har boet sammen, har savnet til Caspers familie og venner ikke været så stort.
Sammenholdet på destinationen vejer op for savnet til mine venner og familie. Jeg har også haft besøg hjemmefra i løbet af sæsonen, og det var rigtig dejligt. I slutningen af sæsonen bliver savnet dog større, men det er vidst helt naturligt, når man snart skal hjem, fortæller Casper.
Som kok i Alperne skal du være tålmodig, og indfinde dig med, at du kommer til at arbejde med ufaglært personale. Men Casper synes også, at det er noget af det spændende ved jobbet, fordi man selv får lov til at oplære og præge hotelpersonalet. Desuden skal man som kok også kunne bevare roen, når der er travlt og pres på i køkkenet.
Som kok for Danski skal man elske kokkefaget – og skiløb. Man kan sagtens tage på sæson uden at have stået på ski før, det vigtigste er, at man har lyst til at lære det. Desuden skal man have den rette indstilling og have mod på udfordringen som kok i Alperne – men jeg er nu sikker på, at enhver kok ville elske det, siger Casper.
Casper kan helt sikkert anbefale andre at tage på sæson som kok hos Danski. Det er et rigtig godt arbejde, et fedt afbræk fra hverdagen og et godt alternativ til det man kender hjemmefra. Casper har tre gode råd til en kommende Danski kok:
Vil du gerne være kok for Danski?