<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Skiferie med diabetes

Udgivet af den 24-02-2021 15:49:16

De dage hvor solen skinner og sneen er perfekt - det er uden tvivl de bedste dage på en skiferie. At stå på ski er ikke bare sjovt, det er også god motion. Det er ligeledes fantastisk motion for personer med diabetes, men der er dog nogle forbehold, som du skal være opmærksom på, for at undgå at få for lavt eller for højt blodsukker. 

zell_am_see-skiloeber

Kend din krop og diabetes 

Den vigtigste ting, når du som diabetiker dyrker sport, er at være velforberedt til enhver situation, der kunne opstå. Du skal kende din krop og dens begrænsninger. Hav altid en anden person ved din side, når du er ude på ski. Undervis dem i sukkersyge og lær dem at give en glukagonindsprøjtning. Sørg for at medbringe alt det nødvendige udstyr til din diabetes. Hav det på dig eller få din ven/mor/kæresten til at bære resten. På den måde sørger du for, at det bliver en god dag oppe på bjerget.  

Skiløb er god motion. Det hjælper på balancen, mindsker hjerte-kar-sygdomme og forstærker knoglerne. Men er der er også andre fordele for diabetikere? For det første øger skiløb følsomheden overfor den insulin, du tager via din insulinpumpe eller indsprøjtning, hvis du har Type 1 Diabetes. Den øger desuden også følsomheden overfor den insulin, som din krop laver, og den insulin som du tager via din insulinpumpe eller indsprøjtning, hvis du har Type 2 Diabetes. Når du er mere følsom overfor din egen insulin eller den insulin, du indsprøjter, så vil dit blodsukker være bedre at kontrollere.  

Ekstra opmærksomhed og fokus 

Der er dog nogle ting, når du som diabetiker er afsted på skiferie, skal være ekstra opmærksom på. Du har som diabetiker større sandsynlighed for at dehydrere grundet de høje højder og et eventuelt forhøjet blodsukker. I den tørre bjergluft kan du have brug for at drikke dobbelt så meget vand, som du plejer.  

Hvis du indsprøjter insulin, så vil det hjælpe, at du tjekker dit blodsukker ofte - både før, under og efter. Det hjælper dig til at vurdere om, du skal sænke dine basal/bolus insulinbehandlinger. I nogle tilfælde skal du sænke dine basal insulinbehandlinger med 10 til 20 procent. Andre personer, som står professionelt på ski, tager slet ikke deres blandingsinsulin inden måltider. Grunden til sænkningen skyldes den store mængde energi, du frigiver, når du står på ski. Det kan få din krop til at udnytte insulinen nemmere og bringe dit blodsukker ned. Andre mennesker kan opleve forhøjet blodsukker, når de står på ski, så vær opmærksom.  

8 situationer som kan opstå 

1. Du bliver så optaget af de smukke bjergtoppe og fokuseret på dit skiløb, og du opdager ikke, dit blodsukker er lavt. 

Fortæl din skimakker, at han/hun skal huske at minde dig om dit blodsukker og eventuelt hjælpe med at tjekke det i løbet af dagen. 

2. Du skal tjekke dit blodsukker på toppen af bjerget, men dine fingre er så kolde, at der ikke kommer noget blod. 

Husk nogle gode varme handsker og andet varmt tøj. Det er vigtigt at have noget godt udstyr som sørger for, at du ikke fryser. Når du er kold og fryser, så forbrænder du flere kalorier, som i sidste ende kan føre til lavere blodsukker.  

3. Du har spist og pakket alle dine diabetesforsyninger, men på grund af begejstringen over at skulle på ski, glemmer du at tage din insulin eller pakke nogle ekstra til pisterne.   

Stort set alle skiresorter har skabe, som du kan leje, nede ved de store kabinelifter. Det er en god idé er at opbevare dit ekstra udstyr i skabene, så du altid kan komme hurtigt ned og hente det. 

4. Dit blodsukkermålingsapparat virker ikke i kulden – lige når du skal bruge det.  

Insulinudstyr er en smule følsomt overfor temperatursvingninger, og det er derfor bedst at holde det tæt ind til din krop. Helst omkring armhuler og hjerte, da det er de varmeste steder på din krop.  

5. Din insulinpumpe eller dit insulin fryser til is. 

Et tip er at have to insulinpumper klar, så hvis én ikke virker, så kan den anden pumpe hurtigt hjælpe. Husk også at opbevare dem tæt på kroppen.  

6. Du befinder dig i høje højder og glemmer at drikke vand, og dit blodsukker stiger højt. 

Kør med en rygsæk. I den kan du opbevare en vandflaske, og du kan fylde den op, hver gang du holder pause ved en restaurant eller café. Eventuelt få din skimakker til at huske dig på, at du skal drikke vand.  

7. Du har taget en juice med, hvis du får lavt blodsukker, men den er blevet frossen eller ødelagt. 

Små pebermynter, energibarer, vingummier og andet hårdt slik virker også fint, hvis du skal have noget sukker – og de fryser heldigvis ikke i kulden. 

8. Du oplever, at dit blodsukker bliver lavt, mens du sidder i stoleliften, den er lige gået i stykker, og du har glemt dine ekstra forsyninger (kulhydrater). 

Det sker heldigvis ikke tit, at lifterne går i stykker, men sørg for at starte dagen godt med en solid morgenmad. Fuldkornsprodukter, fedtholdige yoghurter og frugt er blandt andet noget af den fiberrige mad, som er godt at spise inden en dag på pisterne. Det kan i sidste ende sikre dig mod lavt blodsukker.  

Hvis uheldet er ude 

Skulle der opstå en nødsituation, så forhold dig rolig. Hvis du har lavt blodsukker, skal du spise dine hurtige kulhydrater, køre ned af pisten og få noget ordentligt mad. Har du oplevet at få lavt blodsukker på pisten, så er det bedst at kalde det en dag og prøve igen en anden dag. 

Havner du i en situation, som du ikke selv kan komme ud af igen, er det vigtigt at din skimakker hjælper dig. Det er vigtigt, at din skimakker ikke forlader dig for at hente hjælp. Han/hun skal blive ved din side, give dig en glukagonindsprøjtning og ringe efter hjælp. Der er skipatruljer på alle skidestinationerne, som sørger for at du kommer hurtigt ned af bjerget. 

Dit insulinbehov er unikt og forskelligt for dig 

Det giver ikke rigtigt mening at spørge en anden person, hvordan de håndterer deres diabetes på skiferien. Dine insulinbehov er forskellige og unikke for dig. Det bedste er at være velforberedt og tjekke dit blodsukker ofte, mens du er oppe på bjerget, og lære hvordan skiløbet påvirker det. Har du et barn med diabetes, så husk også at tjekke deres blodsukker ofte. Alle diabetikere er forskellige, og du skal kende din egen krop og din diabetes. Snak med din egen læge, behandler eller diabetesambulatorium inden afgang, så du får den helt rigtige mængde af insulin.  

Sidst men ikke mindst – husk at slappe af og nyd din ferie. Er du velforberedt og kender du din egne insulinbehov godt, så er der ingen tvivl om, at det nok skal blive en god oplevelse på skiferien.  

Kategorier: Blandet, Forberedelse til skiferien, Tips til skiferien

Velkommen til ...

Danskis blog!

Her på bloggen kan du finde alt, du har brug for at vide på skiferien. Guidernes guide til alle vores destinationer, gode råd til en familieskiferie med små børn, de bedste afterskisteder, snestatestikker og meget, meget mere.

Har du en idé til et blogindlæg? Så skriv til mail@danski.dk - så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at besvare dit spørgsmål!


God fornøjelse.

    Senest blogindlæg