<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

I off-pisten for første gang

Udgivet af den 24-02-2021 15:15:46

Kært barn har mange navne, og den uberørte sne uden for de velpræparerede pister er bedst kendt som ’powder’, ’backcountry’ og selvfølgelig ’off-pisten’. Freden og roen langt væk fra drønende lifter og pistemaskiner er noget helt specielt. Det er den ultimative måde at være i pagt med naturen. 

shutterstock_943573661-1Lær' at køre offpiste 

For mange gode skiløbere findes de største ski og naturoplevelser i off-pistens bløde og varierede sne. Her kan selv den bedste ekspert blive udfordret. Der er selvfølgelig også masser af muligheder for at prøve det af, selvom det er første gang.    

Før du bevæger dig ud på off-pisten, skal du først og fremmest være sikker på, at dine skifærdigheder er gode nok til at bevæge sig uden for de præparerede pister. Du skal med en sikkerhed og lethed kunne løbe på alle de forskellige former for pister – også den sorte.  

At lære at stå off-piste for første gang kan virke skræmmende, men muligheden har aldrig været nemmere. Øvelse gør mester, og du kan selvfølgelig ikke lære at stå off-piste på én dag - men du kan blive godt klædt på.  

Ricisi og det rette udstyr 

Off-piste skiløb er oftest forbundet med en række risikofaktorer. Det er derfor vigtigt, at du finder en skiinstruktør. Han kan lære dig den grundlæggende offpiste-teknik og de ricisis, der er forbundet med skiløb i pudderet. Først og fremmest faren for laviner, hvor det er sikkert at køre for at undgå klipper eller huller, som kan være svære at spotte med mere.  

Ud over en skiinstruktør, så kan det rette udstyr også hjælpe dig godt på vej og optimere sikkerhedsforholdene (det er dog ingen garanti for at undgå ulykker). Basisudstyr såsom rygskjold, rygsæk og spade bør medbringes. Har du en lokal guide med, udstyres du ligeledes med sonde og bipper, så sikkerheden er helt i top.

la-rosiere-skiferie6

Pudder perler i Alperne 

Den snefyldte sæsonstart giver gode muligheder for off-piste overalt i Alperne, hvad enten du er til Østrig, Italien eller Frankrig.   

Østrig

Zell am See er der noget for alle – lige fra børnefamilier til afterski. Fra gletcheren Kitzsteinhorn findes der fem markerede off-piste nedkørsler. Her får du en helt speciel oplevelse.

Det østrigske sneparadis St. Anton er et off-piste mekka. Med mere end 200 kilometer markerede off-piste nedkørsler, som ikke er præparerede eller patruljerede, er der rig mulighed for at udfolde sit indre legebarn. 

Frankrig

Mange lokale tager til Montgenévre for at køre noget fantastisk off-piste, dels fordi der er mange smukke og lange ture, og fordi der ikke er mange, som kører off-piste, så her er tale om first-track!  

Der er også rig mulighed for off-piste i Val Thorens, i selskab med en bjergguide, enten fra Cime de Caron-toppen eller Boismint-liften. Her kan du påbegynde off-piste ruten Lac de Lou; en smuk naturoplevelse langt fra pistefræs, byliv og andre skiløbere. Du kan også få bjergguiden til at tage dig med ud i det bagvedliggende, skønne naturreservat Parc National de la Vanoise, hvor den urørte puddersne venter. 

Italien

De to italienske skibyer Sestriere og Sauze d’Oulx deler det vidunderlige skiområde, som er kendt for alpine konkurrencer ved de Olympiske Lege i år 2006. I området er der mulighed for 1000 kilometer off-piste og en smuttur til den franske by Montgenévre.  

7 gode råd til nybegynderen i off-pisten

  • Stå aldrig alene: Som nybegynder i off-pisten er det bedste råd at få en lokal skiguide med på turen, der kan navigere og planlægge forskellige nedkørsler.
  • Fortæl folk om dine planer: Fortæl altid venner/familie om dine planer og ruter.
  • Hav en plan: Sørg altid for at have en plan. Skab et overblik og undersøg på forhånd den rute, som du tænker at køre, så du er sikker på at ende ved enten en lift eller nede i byen.
  • Hav det rette udstyr: Det rette udstyr er din bedste ven i puddersneen. Brede ski gør løbet og svingene til en leg, og du får den galoperende fornemmelse ned over bjergryggen. Skovl, rygskjold, bipper og sonde er ligeledes uundværlige i dybe sne, hvis uheldet skulle være ude. Det skal du have med, og det er vigtigt, at dine medskiløbere også har det med, og at I alle ved, hvordan man bruger det.
  • Byd farten velkommen: I off-pisten er det vigtigt, at der er fart på skiene, så du ikke går i stå og sidder fast i den dybe uberørte sne. Farten er det, der løfter dine ski op på overfladen, og gør dine sving nemmere. Betragt dine ski som flyets vinger – du har brug for fart for at lette.
  • Vær opmærksom på vejrforholdene: Inden du begiver dig ud i off-pisten, skal du have tjek på de generelle sneforhold og vejret. Føler du dig utryg ved overskyet eller snevejr, så lyt til din mavefornemmelse og vent hellere til en anden dag.
  • Nyd omgivelserne: Sidst, men ikke mindst – husk at NYD omgivelserne omkring dig. Mange nye i off-pisten bliver overrasket over, hvor vild og utæmmet natruren kan være uden for de hjemmevante pister. Storslået udsigt fra en bjergside og tætte skovruter pakket ind i tungt blødt sne.

Book din skiferie nu 

Har du også lyst til at prøve kræfter af med off-pisten? Så ring ind og hør mulighederne på 86 800 600 eller tjek vores destinationer ud på www.danski.dk. Vi glæder os til at sammensætte den helt skiferie rigtige til dig! 

Kategorier: Italien, Sauze d'Oulx, Sestriere, Udstyr, St. Anton, Val Thorens, Zell am See, Frankrig, Blandet, Forberedelse til skiferien, Montgenévre, Surfline ❄︎ Danski, Østrig, Tips til skiferien

Velkommen til ...

Danskis blog!

Her på bloggen kan du finde alt, du har brug for at vide på skiferien. Guidernes guide til alle vores destinationer, gode råd til en familieskiferie med små børn, de bedste afterskisteder, snestatestikker og meget, meget mere.

Har du en idé til et blogindlæg? Så skriv til mail@danski.dk - så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at besvare dit spørgsmål!


God fornøjelse.

    Senest blogindlæg