Efter et halvt års udforskning af Ischgls små finurlige gader og brede pister har Danskis guider i sæsonen 2017/18 spist sig gennem deres andel af Ischgls madtilbud. Stederne du ikke må glip af og de gemte perler. Guiderne giver deres bud på, hvor du kan finde de bedste versioner af fem klassiske østrigske retter. God læselyst!
Af: Danskis guider i Ischgl sæson 2017/18
I byen skal du spise ...
Hvis du er nede i byen i Ischgl, så vil Danskis guider anbefale dig at spise på følgende steder:
Alpina
Skønne Hotel Alpina er et af byens bedre steder, og det afspejler sig i den grad også i maden. Med skiftende menu giver Alpina det østrigske køkken en nyfortolkning, når de forkæler både smagsløg og syn. Udover at de laver skøn mad, så producerer Alpina også deres egen rød- og hvidvin.
Det skal du prøve her: Deres 4-retters menu med egenproducerede rødvin som supplement!
Kitzloch
Lige så vel som Kitzloch er østrigsk afterski med stort A, så er deres køkken også veltilberedt med stort V. Du kunne måske snyde dig selv til at tro, at et sted der er kendt for sin afterski ville halte bagud på køkkenfronten, men så tager du fejl. Kitzlochs restaurant er et imponerende dyk ned i det østrigske køkken, og de har – uden sammenligning – byens bedste spareribs.
Det skal du prøve her: Behøver vi sige andet end spareribs?
Baura Kucha Loba
Denne gemte perle, beliggende i en gammel lade, serveres der klassisk østrigsk mad i skønne omgivelser. Med 8-10 borde, og uden mulighed for bordreservation, emmer restauranten af hjemlig hygge, og duften fra køkkenet spreder sig så snart, du træder ind ad døren. De har en fantastisk fondue og skønne østrigske retter såsom spätzle og gröstl - det er uden tvivl et besøg værdigt.
Det skal du prøve her: Deres jägerspätzle går du aldrig galt i byen med.
Al Aua
Best burger in town står der på et skilt ude foran denne lille, undseelige café på en sidegade til Dorfstrasse. Du kan forlades til at tænke, at det er et sted, du burde undgå, men går du indenfor og sætter dig til rette i den lille bistro, så får du rent faktisk serveret byens bedste burgere. Atmosfæren er alt andet end klassisk østrigsk, men det gør heller ikke så meget, når det netop er det, det meste af byen ellers slår sig op på.
Det skal du prøve her: B-U-R-G-E-R!
Dorf Cafe
Endnu en skjult perle. Dorf Café ligger i kælderen under Gasthof Alt Paznaun på Dorfstrasse og er ikke et sted du finder, hvis ikke du ved det eksisterer. Dorf Café kan efter Danski guidernes mening, bryste sig af byens sødeste betjening og den skønne mad og yderst rimelige priser gør ikke restauranten mindre attraktiv. Vi guider har søgt tilflugt i varmen mange gange i løbet af sæsonen, og vi vil foreslå, at du gør det samme, når du er på besøg.
Det skal du prøve her: På Dorf Café er det virkelig nemt at ryge i schnitzel-fælden, og ellers laver de også virkelig god pasta.
På bjerget skal du spise ...
Når sulten skal stilles under dagens skiløb, så har Danskis guider igen været ude og prøve restauranterne i Ischgl for dig. Her får du 5 restauranter, hvor du aldrig går galt i byen.
Vider Alp
Det er nok det mindste sted på pisten, men til gengæld også det hyggeligste. De har en skøn gullasch, og deres varme kakao går du heller ikke galt i byen med. På solrige dage kan du slænge dig i liggestole og sækkestole, og bestille mad og drikke i deres udendørs bar. Der er altid travlt og mange mennesker, men stadig et besøg værd - specielt på dage, hvor solen skinner, og du kan høre liggestolene kalde på lang afstand!
Det skal du prøve her: Vi plejer at bestille gullasch, når vi er på Vider Alp!
Boden Alp
Restaurant Boden Alp ligger afsides - helt ude i højre side af pistekortet. Det er et sted, hvor ikke ret mange forvilder sig hen. Derfor kan det også være en af de nemmere opgaver at finde bord her. Som så mange andre steder i Østrig kommer maden, når den er færdig, og du kan derfor godt risikere, at du ikke får maden på samme tid som dine medskiløbere. Dette må du dog tage som en del af charmen ved den østrigske restaurantkultur. Maden er skøn, og priserne er yderst rimelige.
Det skal du prøve her: To spejlæg med spæk og kartofler (ja, det hedder retten også på menukortet - altså på tysk).
Alp Bella
Verdens. Bedste. Grillkylling. Så er det sagt! På Alp Bella kan du få en grillkylling, der får englene til at synge, og madroen til at lægge sig over hvilket som helst selskab. Går du indenfor, får du fritter med i købet i købet, mens du i udendørs-serveringen får salat og en semmel med. Der er altså frit valg på alle hylder i tilbehørs-afdelingen og til €10,50 vil vi godt garantere, at dette bliver dagens bedste køb.
Det skal du prøve her: Der er vist ingen tvivl om, at svaret på dette er en halv grillkylling med salat og semmel!
Heidelberger Hütte
Tre kilometer ude i ingenting ligger Heidelberger Hütte. Smukt og afsides med et skønt køkken. Turen derud foregår trukket bag en snescooter, og det er derfor nødvendigt, at du bestiller dette i forvejen. Når du kommer ind, kan du vælge at tage skistøvlerne af og et par hjemmesko på og derefter trisse ind i restauranten. Menukortet er sparsomt, men det er veltilberedt og lækkert.
Det skal du prøve her: Deres rösti med spæk og spejlæg på toppen.
Schmuggleralm
Beliggende for enden af piste 80 finder du Schmugggleralm. Nu er du altså i Schweiz. Duty-free i kælderen og skønt frokoststed i stueetagen. Her kan du spise dig mæt i alle de klassiske retter, og når du har fået stillet sulten, kan du gå på opdagelse i butikken nedenunder.
Det skal du prøve her: Ikke særlig schweizisk, men deres burger er virkelig god!
Her får du den bedste ...
Kaiserschmarn
Smuldret pandekage med æblemos og flormelis? Ja, hvorfor ikke. På Restaurant Boden Alp, beliggende ved E3 i højre side af pistekortet, laver de – efter Danski guidernes mening – den bedste Kaiserschmarn i Ischgl. Bed dem gerne om at komme lidt ekstra flormelis på!
Psst... flormelis på tysk hedder puderzucker.
Schnitzel
Dorf Café under Gasthof Alt Paznaun i byen serverer en gedigen schnitzel. Som bonus får du også lige vores andet valg: Pizzaria La Nona ved kirken.
Gullasch
Valget om Ischgls bedste gullash er for svært, og vi er derfor nødt til at anbefale to steder. Begge befinder sig i skiområdet: Vider Alp ved Idalp eller Paznauner Taja.
… Forresten så kan du også tage til afterski på Paznauner Taja mellem klokken 13:30 – 16:00. Stemningen er fantastisk, øllene er kolde og DJ'en i tårnet spiller op til dans med alle de kendte afterski-sange. Så både gullash og afterski på én og samme tid - perfekt!
Spatzle
Om end en lidt sjov ret, så er spätzle noget, du skal prøve, når du er i Østrig. Om det så er käse-butter- eller jägerspätzle du kaster dig ud i, kommer du ikke udenom denne østrigske klassiker. Den bedste spätzle? På bjerget finder du den på Paznauner Taja og i byen skal du gå til Baura Kucha Loba.
Apfelstrudel
Du kan ikke tage til Østrig og ikke få apfelstrudel. Konditorei Kurz på Dorfstrasse serverer den enten med vaniljeis, flødeskum eller vaniljesauce, og hvis du kunne få alle tre ting på én gang, er vi ikke i tvivl om, hvad vi ville vælge.
Vi ses i Ischgl
For os guider har det været afgørende at komme rundt og prøve nogle af de mange madtilbud, som Ischgl har. Dels for vores egne mavers skyld, men også for din skyld - så du har en guide til, hvor der er godt at gå hen. Vi har nydt hvert besøg, og vi håber, du vil nyde det lige så meget, som vi har gjort. Velbekomme!