Skiene er for længst pakket væk, goggle-tan er blevet til T-shirt ærmer, Aperol Spritz og dans i skistøvler er blevet til cider og dans i bare fødder på stranden. Men hvad sker der egentlig med de mange unge danskere, der hvert år tager på sæson i Alperne, når sæsonen er slut?
Når kalenderen siger slut november pakker flere hundrede danskere tasker, ski og goggles og vender mod Alperne. En sæson med uforglemmelige oplevelser, masser af skiløb og personlig udvikling venter. I knap et halvt år lever alle de sæsonansatte side om side i Alperne med lokalbefolkningen og sæsonansatte fra andre lande. Nogle sammenligner det med at være i en osteklokke, hvor alt drejer sig om ski, ski og endnu mere ski. Men når kalenderen siger slut april og sæsonen er slut, hvad sker der så?
Det debatterede år
Friår, sabbatår, fjumreår - kært barn har mange navne, og året efter gymnasiet, mellem uddannelser eller et år fri midt i karrieren er ofte debatteret medierne. Men for mange er det såkaldte fjumreår dannende for resten af livet - både når det kommer til personlig udvikling, selvtillid og ikke mindst kommende karriere. Alt det kan man hos Danski nikke genkendende til:
Jeg sidder i vores HR-afdeling, og hvert år når sæsonen nærmer sig sin slutning, ser vi altid på, hvilke ressourcer og stillinger vi mangler på kontoret, og om nogle af vores ansatte i Alperne kan udfylde disse positioner. Sådan fik jeg selv jobbet hos Danski – og det er ikke enestående, fortæller Thomas Andersen, Service Supervisor i Skinetworks.
Fra skibums til guideansvarlig
For Thomas Andersen har nemlig selv gjort karriere efter hans sæsoner i Alperne. Tilbage i sæsonen 2006/07 tog han på sin første sæson som chefguide for Danski, og året efter som Hotel Manager i Alpe d'Huez på et af Danskis Klubhoteller. Allerede første sæson var Thomas Andersen i kontakt med kontoret om et fast job. I slutningen af anden sæson blev der en stilling ledig i personaleafdelingen, og Thomas fik jobbet.
Jeg startede med primært at ansatte til vores hoteller og kom hver sæson mere og mere ind over guiderne. I 2011 stoppede min daværende chef og jeg overtog stillingen som Personalechef i Danski, fortæller Thomas Andersen.
I 2016 fusionerede Danski, Nortlander og Slopetrotter og er nu en del af Skinetworks. I den forbindelse lavede man en fælles HR-afdeling, og derfor har arbejdsopgaverne også ændret sig fra kun at have fokus på Danski til at have fokus på alle tre brands.
I dag rekrutterer jeg alle vores jyske guider, har ansvaret for vores ledere i Alperne og vores servicekoncept på destinationerne. Det er spændende og udfordrende at være en del af en så stor virksomhed med flere hundrede ansatte i Alperne hvert år, siger Thomas Andersen.
Thomas er uddannet akademiøkonom i starten af 00'erne men har de sidste 10 år arbejdet på kontoret for Danski og nu Skinetworks.
Fra Alperne til Aarhus
Men Thomas Andersen er ikke den eneste på kontoret, som har gjort karriere i branchen efter en sæson. Hvis du i sæsonen 2016/17 var i Montgenevre eller La Rosiere, så vil du formentlig kunne genkende et par ansigter på kontoret i Aarhus. Her finder du nemlig Jeppe Vestersager og Sebastian Bundgaard. Jeppe Vestersager var guide i Montgeneve, og da han kom hjem, ville han gerne til Aarhus og have et fast arbejde. Han så et jobopslag hos Danski, og kort efter var han ansat som ferierådgiver. Men han er ikke den eneste i den afdeling, der kom direkte fra Alperne:
I La Rosiere arbejdede jeg som hotelpersonale på et af Danskis egne hoteller. Allerede inden jeg tog hjem fra sæsonen søgte jeg jobbet som ferierådgiver hos Danski. Jeg ville gerne have et fast arbejde, men det skulle være et arbejde der gav mening – ikke bare bag kassen i en dagligvarebutik. Heldigvis fik jeg jobbet, og jeg ser store fremtidsmuligheder i at være her og arbejde med min passion, fortæller Sebastian Bundsgaard, ferierådgiver hos Danski.
Thomas, Sebastian og Jeppe er ikke enestående eksempler. Marketingschefen i Danski, Rikke Levinsen, er også tidligere Danski guide og Søren Knudsen har været på fem sæsoner for Danski og er i dag ansat til at drive alle klubhoteller i Alperne.
Mødes flere gange i livet
Men der er jo ikke flere hundrede stillinger på kontoret efter hver sæson - så hvad med alle de andre? Nogle sæsonansatte tager en sæson mere – ja, faktisk gør nogle det til en levevej: Et sommerjob i Danmark, Alperne hele vinteren.
Vi ser mange af de samme ansigter år efter år, og jo flere sæsoner, jo mere ansvar kan man få i Alperne. Mange guider bliver for eksempel på anden sæson destinationschefer, og de bedste hotelpersonaler kan blive Hotel Managers. Med andre ord er der rig mulighed for udvikling, siger Thomas Andersen.
Danski samarbejder desuden med flere sommerbureauer, så ski-guiderne kan tage direkte fra Alperne til en sommer-destination. Herefter starter flere på studiet eller vender tilbage til deres gamle job. Dem der studerer ser Danski dog ofte igen i forbindelse med en studiepraktik.
En sæson i Alperne er langt fra et fjumreår. Det er en karrierevej og personlig udvikling, som du ikke får bag et skrivebord i Danmark. Alle der har været på sæson bliver mere selvsikre, lærer meget om sig selv og bliver klogere på hvad de vil. Det er jeg selv et godt bevis på, fortæller Thomas Andersen.
Danski søger lige nu sæsonansatte til sæsonen 2018/19.