<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=358142404649489&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Den store skiudstyrsguide

Udgivet af den 24-02-2021 16:11:48

Som enhver anden sportsgren så skal man aldrig gå ned på udstyr som skiløber. En skiferie er - hånden på hjertet – en halvdyr fornøjelse. Derfor vil det også være træls at stå i Alperne og få ondt i fødderne, fryse eller mangle noget udstyr, som gør at din skiferie ikke bliver den bedste tid. 

Danski-billede-3

Hvorvidt du skal købe dit skiudstyr hjemme i Danmark eller på destinationerne, er altid en diskussion i skibranchen. Fakta er dog, at mange tror, at det er billigere på destinationerne – men det passer ikke helt. De danske udsalgspriser er skarpere end de fleste andre europæiske. Dermed ikke sagt at du ikke kan finde billige ski eller øvrigt udstyr på destinationen, men ofte er det noget, som har samlet støv i mange år. 

Herunder får du en guide til de forskellige dele af skiudstyret, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil ud og investere – uanset om du køber det i Alperne eller hjemme i Danmark. 

Skijakken 

Når du skal vælge jakke, er der to muligheder. Uanset hvilken én du vælger, er det dog vigtigt, at din jakke holder dig varm og tør i løbet af dagen på pisterne. Desuden er det også vigtigt, at jakken er åndbar. Hvis den ikke er det, så bliver du hurtig fugtig og dermed kold. Jakken må heller ikke sidde for stramt eller hæmme dine bevægelser - der skal jo være plads til både styrt, store bevægelser og sjov på pisten. 

Skaljakken er, som navnet antyder, en skal. Her bygger du lag på lag op under jakken, alt efter hvor du er på skiferie henne og vejret på destinationen. Det er en god løsning, hvis du rejser meget og vejret veksler mellem koldt og varmt. Hvis du er lyn hurtig på pisten eller meget aktiv, så er det også ideelt med en skaljakke, da det er lettere at regulere varmen. 

Foret jakke er en jakke med for – det siger måske sig selv. Jakken med for har den fordel, at du ikke skal tænke på mange ekstra lag. Ulempen er, naturligvis, at de dage hvor det er varmt, så er det altså rigtig varmt i sådan en jakke. Hvis du er kuldeskær og ikke den hurtigste på ski, så kan det være en rigtig god løsning med sådan en jakke. 

Skibukser 

Skibukser er lidt det samme som jakken – det er i hvert fald det samme, der gør sig gældende. Dog er for i skibukser en god idé, da du ikke står på ski hele tiden. Måske sætter du dig lidt på pisten, i parken eller leger med børnene. Desuden er vandtætheden utrolig vigtigt, da du kan risikere at sidde i våde lifte. 

Åndbarheden er også vigtig, men ikke helt så vigtigt som ved jakken – generelt sveder dine ben mindre end din overkrop. Dog er det vigtigt, du kan bevæge dig i bukserne og føler dig godt tilpas. 

Skiundertøj 

Inde under både jakke og skibukser har du skiundertøj - laget lige over dit eget undertøj. Vi vil anbefale skiundertøj af uld, da det ikke kommer til at lugte af sved. Det er jo ret dejligt, og ingen gider at bøvle med vasketøj på skiferien. Det betyder også, at hvis du vælger skiundertøj af uld, så kan du nøjes med et – to sæt til en uge. 

Du kan også vælge skiundertøj med sølvtråde - det har samme effekt, altså at mindske svedluften, og priserne er cirka det samme som på uldundertøj. 

Pssst … Boksershorts og trusser har normalt et højt indhold af bomuld og er derfor ikke egnet til skiløb. Se om du ikke kan finde noget undertøj, der ikke er syntetisk og suger sved hos din lokale sportsbutik. 

Midlayer 

Midlayer - også kaldet mellemlag – reguleres efter vind og vejr. Med andre ord er det et isolerende lag. Hvis det er meget koldt, kan midlayer være en fleece og en dunjakke under skijakken, hvor det i varmt vejr kan være, man helt skal undvære mellemlaget. Som udgangspunkt har du dog behov for en pulli og en fleece - især hvis du kun har en skaljakke. 

Dine ben skal naturligvis heller ikke fryse, men 90% af tiden er det faktisk nok med skiundertøj og dine skalbukser. Hvis det er meget koldt, så kan det være rart med et par fleecebukser. 

Det vigtigste ved midlayer er, at alle lag er af enten uld eller kunststof. Det leder nemlig fugt væk fra kroppen modsat bomuld, som holder på fugten – og det kan hurtig blive koldt. 

Skistrømper 

Skistrømper er utrolig vigtige – ligesom skistøvler. De danner rammerne for dagen på pisten. Skistrømper skal være tynde, uden syninger så de ikke irriterer, de må ikke folde og så er det den eneste beklædning, der må være i støvlerne. 

Du kan både vælge mellem uld og sølvtråd - igen for at mindske lugten. Vi vil anbefale 3-4 par skisokker til én uge.  

Halsrør 

Et hals hvad for noget? Halsrør er blevet meget populære - og det er ikke uden grund. Halsrør sidder tæt om halsen og er typisk i merionuld. Den kan både bruges til at varme halsen, som en hue eller face mask. Den holder dig varm, selv på de kolde dage – og hvis du rejser på skiferie med børn, er sådan en uundværlig. 

Skihjelm 

Først og fremmest vil vi gerne slå fast, hvor vigtigt det er, at du står på ski med hjelm! Det er ikke kun dig, der kan køre galt på ski – andre kan også køre ind i dig. Hjelmens fornemmeste opgave er nemlig at beskytte dit hoved. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du vælger hjelm: 

  • Hjelmen skal være ce-mærkede 
  • Find den rigtige størrelse og pasform – det er altafgørende
  • Du skal kunne lide den, ellers kommer du ikke til at bruge den 

Hvis hjelmen ikke passer, den trykker eller sidder for stramt, så er der en risiko for, at du ikke får den på, når du skal på ski. Det er trods alt vigtigt, at du får den på til at beskytte dit hoved og ikke hotelværelset.  

Skihandsker 

Der er ligeså mange handsker, som der er hårfarver! Hvilke du skal vælge, afhænger af hvornår på sæsonen du skal på skiferie, vejret og hvad du foretrækker. Skal det være luffer eller fingerhandsker? Desuden er der et par andre gode råd.  

  • Du skal have to par handsker, så de kan nå at tørre, til de skal bruges igen 
  • Vælg handsker med god åndbarhed: GoreTex og skind er mulige løsninger 
  • Rejser du i foråret, er det en god idé at have et par tynde handsker med 
  • Hvis du vælger luffer, ligger fingrene sammen og varmer hinanden – perfekt hvis det er tidligt på sæsonen eller meget koldt 

Skibriller - eller goggles

Hvis du skal investere i et par skibriller – goggles - så vil vi anbefale, at du investerer i et par, med en linse der kan skiftes. På den måde kan du få det perfekte udsyn uanset vejret! Når solen skinner, skal du bruge en mørk linse – gerne med spejl så lyset kan holdes ude. Omvendt har du brug for en linse, der lukker så meget lys ind som muligt, i dårligt vejr. 

Alternativet er at vælge en goggle med fast glas. Her vil vi anbefale en orange eller brun linse, som lukker noget lys ind i dårligt vejr, men ikke så meget, at du får hovedpine, hvis solen skinner. 

Rygskjold 

Mange tror, at rygskjold kun er for professionelle eller dem der kører i snowparken. Men faktisk anbefales alle at køre med rygskjold – det er ligesom med hjelmen kun for din egen skyld. Udviklingen af rygskjold gør også, at de er blevet mere og mere behageligt at køre med. Grundlæggende findes der to typer af rygskjold:

  • Hardshell-rygskjold blev solgt for ti år siden. Det er det man i dag kalder for 'skildpaddeskjoldet'. Det passer godt til freestylere som kører i snowparken og udsætter sig selv for større risiko. 
  • Hybrid-rygskjold er designet til at følge kroppens helt naturlige bevægelser. Det stivner, hvis der kommer et hårdt slag. Her får du altså både sikkerhed, komfort og bevægelsesfrihed i én løsning. 

Skistøvler 

Vi har sagt det før, og vi siger det gerne igen! Skistøvler er noget af det vigtigste for at kunne få en god skiferie. Skistøvler kan bruges i mange år, og derfor er det ikke prisen eller designet, som skal afgøre valget af skistøvler. 

Skistøvler skal have den rigtige bredde, længde, stivhed og pasform. Med andre ord: Det er svært at finde de rigtige online! Gå ind i din nærmeste skibutik og få hjælp og vejledning. 

Psssst … Som et par stiletter kan du ikke først tage skistøvlerne på, den dag du skal bruge dem. Gå dem til og væn dig til dem hjemme, inden du står på pisten. 

Ski

Skiene skal du vælge efter niveau – og vær nu ærlig! Jo ærligere du er om dit niveau, jo bedre en skiferie får du. Der er mange forskellige typer af ski, og der er også forskellig stivhed, bredde og længde - alt spiller en afgørende rolle i forhold til din oplevelse på pisten. 

Længden på ski diskuteres rigtig meget. Er det højden eller vægten der afgør, hvor lange skiene skal være? Man kan dog sige, at korte ski er ustabile, og har et dårligt greb – lange omvendt. Korte ski er dog lettere at manøvre for uerfarne skiløbere og lettere at bære til listen .   

Har du fået lyst til at komme på skiferie? Ring 86 800 600 og lad os hjælpe dig eller klik på den grønne knap herunder.

Kategorier: Udstyr, Blandet, Forberedelse til skiferien, Surfline ❄︎ Danski, Tips til skiferien

Velkommen til ...

Danskis blog!

Her på bloggen kan du finde alt, du har brug for at vide på skiferien. Guidernes guide til alle vores destinationer, gode råd til en familieskiferie med små børn, de bedste afterskisteder, snestatestikker og meget, meget mere.

Har du en idé til et blogindlæg? Så skriv til mail@danski.dk - så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at besvare dit spørgsmål!


God fornøjelse.

    Senest blogindlæg