Canazei er en del af Superski Dolomiti, som er verdens største sammenhængende skiområde. Dolomiti superski byder på 1.200 km piste. Det er så meget, at det er umuligt at nå det hele på en uge. Det er altså ikke uden grund at folk bliver ved med at vende tilbage hertil år efter år. Og vi guider elsker også Canazei!
Området er så stort og råder over så mange kilometer piste, at er der utallige muligheder for hvor turen kan gå hen. Det der er specielt for området er, at det er bygget op omkring Sella masivet. Her kan man tage den meget berømte tur ”Sella Rondaen”. Man kommer hele vejen rundt om masivet og få et lille indblik i, hvor stort området er. Og ikke mindst hvor man vil tage nogle afstikkere hen. På turen vil man samtidig opleve en storslået natur.
Vores favorit er turen til Ortisei i Canazei. Dette er en tur der bla byder på worldcup pisten Saslong og en af områdets længste nedfarter på 10,5 km. Vi starter med at tage hen over Col Rodella området og videre ud mod St. Christina, og det er her du finder worldcup pisten Saslong. På denne piste bliver der hvert år i december måned kørt Super G og Storslalom, så her kan du få lov at teste og sammenligne dig med de hurtigste skiløbere.
Efter den helt suveræne tur ned af Saslong, skal vi med toget, der går fra St. Christina by, igennem bjerget for at komme over mod Ortisei. Herefter skal vi først med en ægge-lift og dernæst en stolelift for at komme op på toppen, hvor man får en fantastisk udsigt og kan se helt til de østrigske alper. Herfra er der kun en vej ned og det er af den 10,5 km lange piste ned til Ortisei, hvor man bare kan lade skiene løbe og få testet sine benmuskler. Denne nedfart byder på skiløb igennem skoven, frosne vandfald og meget andet smuk natur.
Næsten i bunden af pisten kommer vi forbi restauranten ”Annatal”, som er ejet af den meget serviceminded vært Holger, og her må du ikke gå glip af deres ”spiegeleier mit speck”, som er brasede kartofler med speck og spejlæg. Restauranten ligger i solsiden godt i læ af træer, og efter frokosten kan man lige nå 5 minutter i deres liggestole inden turen går det sidste stykke mod bunden.
Når man rammer bunden, tager man den samme vej tilbage hjem, som man kørte derud. Hvis man tager turen enten tirsdag eller torsdag, kan man på vej tilbage på restauranten Piz Seteur klokken 14.30 opleve go go piger dansende på baren, og en stor skare af mennesker. Til de hurtigste skiløbere kan man nå at fortsætte rundt på den orange Sella-Ronda. For at slutte en perfekt tur af, kan man kører forbi øl-manden, hvor den store italienske herre på syngende dansk spørger: ”What ska de være?” Oftest vil svaret her være: ”2 øl tak!” og den italienske herre svarer promte: ”To stor oel på veg til dig”.
Efter en lang dag med en masse kilometer i benene, er det altid godt at få lidt at styrke sig på, enten noget varmt eller en iskold øl. Dette er der flere forskellige alternativer til her i Canazei.
Hvis man vælger at slutte dagen af oppe på pisterne, anbefaler vi helt klart at man sætter sig ind til ”øl-manden”, man finder ham som den andensidste restaurant inden man kommer ned til Belveder-liften, der fører tilbage til Canazei. Det sjove her er, at tjeneren, som er en stor italiener, kan så tilstrækkeligt meget dansk, at han faktisk kan tage imod en ordre, eller i hvert fald en bestilling på 2 øl, som der straks bliver serveret med: ”2 stor oel til dig.”
Når man kommer ned med skovpisten til Canazei, tager man skiene af og går ca. 100 m. og støder så på Rosengaarden, man kan næsten sige man køre direkte ind i den. Her bliver der spillet høj musik, men ikke højere end det er muligt at føre en samtale uden at råbe, eller tage et spil klodsmajor. Mens man sidder her og hygger sig, løber man aldrig tør for popkorn, idet servitricerne gør en dyd ud af ikke at lade skålene stå tomme.
Er man til det helt vilde afterski er Paradis stedet. Her står bartenderne gerne oppe på baren, og synger og danser med til diverse afterski klassikere. Her er stemningen altid i top, og der er altid godt fyldt op, af både Italienere og turister. Det sker også at man vil kunne høre ”volvo-b-18” sangen og samtidigt få fyret den obligatoriske dans af hertil.
En restaurantoplevelse ud over det sædvanlige, som man absolut ikke må gå glip af i Canazei er Trausines. Restaurent Trausines finder man på toppen af La Villa by. Den nemmeste vej hertil er at følge den grønne Sellaronda, indtil man når til Corvara. Herfra er det blot at følge skiltene mod La Villa. Skulle man ikke være en ørn til at finde rundt skal man bare følge duften af kæmpe store bøffer på grillen.
Trausines byder på et afsindigt stort menukort, som indeholder hver en udskæring man kunne drømme om. Om man er til Entrecote, Ribeye eller T-bone er her alt hvad man som kød elskende skiløber kunne tænke sig. Mens man bestemmer sig, kan man se kokken skære de forskellige stykker kød ud. Man vælger ved at pege på lige netop den bøf man helst vil have. Til bøffen kan man selvfølgelig vælge forskelligt tilbehør, hvis man altså regner med at have mere plads i maven.
I kender det sikkert, man har spist ude alle aftener og sidst på ugen kigger man på sine medrejsende og siger: ”I aften, skal vi altså have noget ordentligt!” Så er der ingen vej udenom El Pael. Restauranten modtog i 2012 en Michelin anbefaling og Roberto –Ejeren af restauranten, er uddannet vin sommelier og er faktisk en af de mest anerkendte i Italien. Roberto ved alt hvad der er værd at vide om italienske vine og især dem fra Trentino området. Så inden i forkæler smagsløgene med god mad så book endelig en vinsmagning hos Roberto først!
Maden på El Pael er en klasse for sig, menukortet byder på et væld af klassiske italienske retter og specialiteter. Inden maden bliver serveret får du en grundig introduktion så du ikke er i tvivl om, hvad du spiser. I år har Roberto udformet en 3 retters gourmet middag, hvor hovedretten består af intet mindre en braiseret kalvekæbe, som smelter på tungen! Så det er virkelig et besøg værd!!